Így használd márkaépítésre az Instagram Kalauz funkcióját

Szeretnéd felturbózni az Instagram profilodat speciális gyűjtemények segítségével? Akkor ideje létrehoznod az első “Instagram Kalauzt” - angolul “Guide” - privát vagy üzleti fiókodon! Összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat az Insta tavalyi újdonságával kapcsolatban, sőt néhány inspirációt is adok, hogy milyen témákban készítsd el bejegyzés sorozataidat!

Az Instagram újdonságának története

A fejlesztők eredetileg 2020 közepén vezették be a Guide funkciót a ‘health and wellness’ iparban tevékenykedőknek, majd novemberben elérhetővé tették világszerte, minden üzleti és privát fiók számára. Amellett, hogy saját gyűjteményeket hozhatsz létre, más fiókok tartalmait is népszerűsítheted, így az influencer marketing esetében is kiemelten hasznos. A különböző témákban létrehozott albumok, gyűjtemények könnyebbé teszik az érdeklődők számára, hogy megtalálják a releváns tartalmakat ahelyett, hogy az egész Insta feed-et végig kelljen nézniük.

Miért használd az Insta Kalauz funkcióját?

A gyűjtemény opció egy jelenleg még kevésbé elterjedt szuper lehetőség a tartalom megosztására és felhasználására. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen áttekinthető, designos formában mutassák be márkájukat vagy saját magukat. Ha szuper step-by-step útmutatókat, tippeket vagy ajánlásokat szeretnél létrehozni, ezt az Insta újdonságot nem szabad kihagyni! A változatos tartalomgyártás nem egyszerű feladat, ezért fontos “kihasználni” minden közösségi média funkciót arra, hogy kitűnj a tömegből!

Instagram Kalauz tippek
Instagram Kalauz Tippek

Hogyan készítheted el első Insta Guideodat? Íme, a lépések!

A létrehozás nem bonyolult feladat, kövesd a leírást!

 1. Válaszd ki a profil nézetnél a bal felső sarokban található “+” jelet!
 2. A felugró menüben koppints a “Kalauz” (“Guide”) feliratra!
 3. Ezután három típusból (Helyek, Termékek és Bejegyzések) válogathatsz, ezekről bővebben később!
 4. A negyedik lépés a kiválasztott típus elkészítése, amelyekről részletesen a következő pontokban olvashatsz. 
 5. Ha elmentetted a guideot, akkor a profil nézetnél az “IGTV” és “Megjelölve” ikonok közé kerül a “Kalauz” jelkép. Itt tudod megnézni a gyűjteményeket!


Instagram Kalauz fajták

A létrehozás lépéseinél három különböző fajtából választhatsz, most ezekről olvashatsz bővebben. 

Bejegyzések

A legnépszerűbb lehetőség a saját, már közzétett posztokból összeállított gyűjtemények. Ennek segítségével könnyen bejegyzéscsokrokba rendezheted hasonló témájú tartalmaidat az átláthatóság érdekében. Sőt, ha szeretnéd, az általad elmentett fényképeket és videókat is beépítheted összeállításaidba.

Miután kiválasztottad a bejegyzéseket, jöhet a Guide felturbózása:

 • Adj meg valami informatív, frappáns címet
 • Válassz egy figyelemfelkeltő borítóképet! Itt felhasználhatod korábbi és mentett posztjaidat (függetlenül attól, hogy benne van-e az adott kép a gyűjteményben vagy sem), valamint feltölthetsz egy teljesen új képet is.
 • Add meg miről szól a kalauz, illetve az egyes bejegyzések (ezeknek a címét se felejtsd el)!
 • A szövegeket természetesen emojikkal is feldobhatod.

Extra tipp: Alkalmazz valamilyen nem alapértelmezett betűtípust a még egyedibb megjelenésért. A Keyboard Fonts ++ például egy szuper app erre, én ezt használom.

Tudom a kalauz gyártás egy kicsit időigényesebb feladat, mivel az egészének akkor van főként értelme, ha a szövegeket is megírod az egyes elemekhez, hidd el megéri!

Helyek

A következő kalauz fajtával különböző helyek ajánlása lehetséges. Itt rákereshetsz bármilyen helyszínre, válogathatsz a mentett helyek közül vagy saját bejegyzéseidből is. Utóbbit az Insta mappákba rendezi lokációk szerint, hogy megkönnyítse a dolgodat. 

Extra tipp: Ha üzleti profilod van, ez a típusú Guide egy remek opció arra, hogy a nálad (pl. étterem, hotel, edzőterem stb.) készített felhasználói képeket egy kalauzba rendezd! 

Termékek

Az Instagram Shopping funkciója az utóbbi időkben hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Gondoltad volna, hogy az Instázók 70%-a itt kutat elsőként, ha szeretne megvásárolni egy terméket? Ha még nem használtad ki üzleti profilodon ezt a lehetőséget, itt az ideje! A termékek kalauzzal egy-egy rövid leírással ajánlhatod mások termékeit vagy a kívánságlistádra mentett portékákat is, azonban az alapkövetelmény, hogy a termék megtalálható legyen az Instagram Shopping-on.

Extra tipp: Influencer együttműködés esetén ez a tartalommarketing elem kötelező!

Instagram Kalauz Minta
Instagram Kalauz Minta

Instagram Kalauz tippek

Legyen szó üzleti vagy privát Instagram profilról számos témában készítheted el kalauzaidat. Összegyűjtöttem néhány tartalommarketing téma tippet, amelyeket Te is könnyedén beépíthetsz marketing stratégiádba! Elő a kreativitással indulhat a poszt majd a kalauz gyártás!

Üzleti profil kalauz témák:

 • témák szerinti felbontás: természetesen javasolt a feededben megjelenő főbb témaköröknek egy-egy gyűjteményt létrehozni 
 • backstage: a felhasználók imádják a személyesebb hangvételű, kulisszatitkokról szóló tartalmakat
 • termékek/szolgáltatások: ha promótálni szeretnéd portékádat vagy ha éppen kiemelt ajánlataidad futnak akkor se feledkezz meg erről a funkcióról
 • videó gyűjtemény: a videós tartalmak népszerűsége töretlen, így- remélhetőleg Te is posztolsz ilyen tartalmakat üzleti profilodon - állíts össze a legjobb felvételeidből is egy kalauzt
 • márka(vállalat) bemutatása: egy alapvető téma, amelyben szemléltetheted a márkádat és tevékenységedet
 • ügyfél vélemények: az emberek többsége ad mások véleményére - főleg ha tapasztalati termékről van szó - ezért a vállalkozásodról szóló pozitív véleményeket gyűjtsd szépen egy csokorba
 • helyszínek: a nálad készített (helyszínen bejelentkezett), mások által közzétett felhasználói képeket rendezd egy kalauzba! 
 • repost: a repostolt bejegyzéseket is egy gyűjteménybe rendezheted App ajánló: iOS és Android
 • folyamatok, how-to: bemutathatod egyes termékek “használati útmutatóját”, folyamatát, hogy hogyan készül
 • együttműködések: partnereidet, beszállítóidat vagy az esetleges influencer együttműködéseket is promótálhatod
 • referenciák: ha szolgáltatást nyújtasz a portfólió egy “must” 
 • nosztalgia: a múltbeli történések felelevenítése mindig jó ötlet
 • legnépszerűbb bejegyzések: ehhez segítségül hívhatod a Top Nine for Instagram oldalt

Privát profilon Instagram Kalauz? Naná!

Ha szívesen felpörgetnéd privát fiókod, hozz létre kalauzokat rajta! Tegyél közzé gyűjteményeket különféle témákban: család, barátok, szerelem, utazás, foodporn, hobbik, mérföldkövek, bármi amire büszke vagy. 


Még két extra tipp a végére:

 • Az elkészített kalauzaidat oszd meg storyban, sőt egy külön highlightot is érdemes létrehoznod nekik!
 • A linkek beszúrása a gyűjteményekbe sajnos nem engedélyezett, így hívd segítségül a bitly-t. Adj meg valami egyszerű leírást, ami könnyen megjegyezhető!

Remélem hasznosnak találtad összállításomat és megjött a kedved a kalauz gyártáshoz, élj ezzel a remek funkcióval Te is! Ha tetszett, tarts velem a továbbiakban is! A legfrissebb blogbejegyzésekért kövess az Instagramon és a Facebookon!

2021-02-12
Megosztom:
Összes bejegyzés
^